Mivel mindketten nagy netfüggők vagyunk a párommal, így szinte kizárólag a netes hirdetőoldalakon kerestünk lakásokat is.

Aki még ennél a fázisnál tart, annak a következő lapokat ajánlom a figyelmébe - mi is szinte csak ezeket böngésztük az elmúlt két hónapban:


Illetve érdemes még a helyi ingatlanirodák honlapjaira is rákeresni. Bár ezek többnyire a nagy hirdetőportálokra is felrakják a lakásokat, utána ott már nem mindig követik a hirdetések sorsát, és bele lehet futni sok olyanba is, amit már rég eladtak. A saját oldalaikon viszont ezeket legalább törlik.

A lakás, amit mi veszünk meg, azt is az Expressz oldalán találtuk, de az ott található kód alapján rákerestünk az ingatlaniroda honlapján is. Az esetek többségében eleve csak az ingatlanügynökökön keresztül lehet hozzájutni a lakás címéhez és a tulaj telefonszámához, de gyakori az is, hogy csak az ingatlanossal együtt lehet elmenni megnézni a lakást. Végül is érthető az irodák szempontjából a félelem. Egy-egy lakástulajdonos általában több irodához is beadja a lakását, hogy minél nagyobb eséllyel találjon vevőt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a végén esetleg ki is hagyják az irodát az egész procedúrából, miután a vevő már megérkezett.

Mi is gondolkodtunk abban, hogy majd megkerüljük az ingatlanügynökséget, lévén, hogy miután megnéztük a lakást, már a kezünkben volt a cím és a telefonszám is. De egyrészt az eladót köti a szerződés az irodához - ami ugyebár nem mindig szokta őket zavarni -, másrészről viszont vannak plusz dolgok még, amiért érdemes igénybe venni az irodák szolgáltatásait. Gondolok itt mindjárt a szakértelemre, avagy tapasztalatra, amivel mi, mint első lakásvásárlók nem nagyon rendelkezünk, s így nem feltétlenül tudjuk azt sem, hogy mit hogyan kell, mi után mi következik egy adás-vétel során. Nekem ugyan mint hitelezéssel foglalkozónak azért van némi fogalmam a dolgokról, de hát ezt a részét nem én csináltam eddig sem, hanem az ügyvédek, illetve az ingatlanosok.

De ha már az ügyvédeknél tartunk, akkor érdemes azt is megjegyezni, hogy az ingatlanirodák sokszor le vannak szerződve egy-egy ügyvédi irodával, s mivel kvázi futószalagon szállítják számukra az ügyfeleket, így kedvezményt is tudnak nyújtani az ügyvédi díjakból.

Érdemes tudni, hogy az ügyvédek általában 1%-ért dolgoznak, azaz a vételár 1%-át kérik el. Ez azért nem feltétlenül kis összeg, s ha ebből az ember az ingatlaniroda által le tud faragni valamennyit, már érdemes meggondolni a dolgot. Esetünkben ez pl. 0,75% lett.
Szerző: Angyali  2008.04.01. 18:20 Szólj hozzá!

Címkék: ügyvéd lakáskeresés ingatlaniroda hirdetőportálok

A bejegyzés trackback címe:

https://edesotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr14406905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása